Wat kan ik zelf doen?

Voor iedereen (m/v)
Zoals bij alles is -ook bij diastase- voorkómen beter dan genezen. Een gezond gewicht hebben is daarvoor belangrijk. Vet in de buik geeft veel druk van binnenuit en zorgt zo voor trek op en verslapping van het weefsel tussen de beide rechte buikspierhelften. Verder is het beschikken over een goede (adem)techniek, een goede houding en een sterke core natuurlijk altijd belangrijk, maar helemaal wanneer je voor je werk, hobby of noodgedwongen door ziekte veel buikdruk aan moet kunnen.

Speciaal bij zwangerschap
Bij zwangerschap is een diastase niet te voorkomen. Het is nodig om je buik te laten groeien. Waardoor ongeveer 40% van de vrouwen ook ruim na hun zwangerschap nog een diastase houdt en de andere 60% niet, daar is de wetenschap het nog niet over eens. In de praktijk denken we te zien dat bij die 40% ook weer houding (wat ingezakt/overstrekt of een duidelijke asymmetrie), buikdrukregulatie (ademhaling en inzetten van de juiste core-spieren op het juiste moment, met name bij kracht zetten) en daarbij de kwaliteit van het bindweefsel bij het ontstaan van de zwangerschap al (bv. hogere leeftijd, hypermobiliteit) een belangrijke rol spelen. Er is nog geen goed onderzoek naar gedaan, maar de ervaring van de werkgroep leert dat het ondersteunen van een grote buik m.b.v. een stevige buikband of speciale tapetechniek erg prettig kan zijn en mogelijk ook helpen de trek op buikwand te verminderen. Ook in de kraamperiode en daarna kan hier eventueel nog gebruik van gemaakt worden.

 

YVLO-ZwangerFit® 'Better safe than sorry'
In conditie blijven tijdens een zwangerschap is heel belangrijk, voor zowel moeder als kind. Gesport worden moet er dus zeker, maar dat op een goede manier doen, is -vooral voor de moeder- van het grootste belang. En wat dan 'goed' is, is voor iedereen anders en moet per persoon bekeken worden. Het is daarom belangrijk om te weten als je zwanger bent, dat je op de website van YVLO bijna 400 fysiotherapeuten vindt, die een uitgebreide nascholing hebben gedaan om zwangere vrouwen en pas bevallen moeders te kunnen begeleiden. Je kunt bij hen gaan trainen of je laten adviseren over of/hoe je het beste door kunt gaan met je eigen sport. Ook het oppakken van sport na je bevalling kan via een fysiotherapeut die YVLO-ZwangerFit® opgeleid is. 'Better safe than sorry'. En nee... 'safe' hoeft zeker niet saai te zijn!


WAAR JE ALTIJD OP MOET LETTEN:
Een 'tuut' op je buik ('doming'), incontinentie of niet door kunnen ademen bij oefeningen of activiteiten zijn altijd absolute 'no go's' en een reden om op zoek te gaan naar een -al dan niet tijdelijk- alternatief.