Wat kunnen professionals doen?

De expertgroepen i.o. van DiastaseNetwerkNL bestaan uit steeds ten minste één professional met onderstaande achtergrond. Door samen te werken en onderling te verwijzen kunnen zij je optimaal helpen. Hieronder lees je wat je van hen kunt verwachten:

 • Gynaecoloog/verloskundige
  De gynaecoloog/verloskundige heeft een belangrijke taak in het signaleren en verwijzen tijdens de zwangerschap en ook bij de controle(s) daarna. 
 • Bekkenfysiotherapeut
  Fysiotherapeut met driejarige nascholing gericht op buik-/ bekken-/ lage rug regio. Een bekkenfysiotherapeut kan je klachten in kaart brengen en samen met jou een behandel-/oefenplan maken dat bij de basis begint. Meer informatie over het werk van de bekkenfysiotherapeut vind je op de website van de NVFB. Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
 • Echografist
  Door een echo te maken van de buikwand/buikspieren kan een goed beeld verkregen worden van de ernst van het probleem. Fysiotherapeuten die hier deskundig in zijn, gebruiken echo ook ter ondersteuning van het trainen. Je kunt op het beeldscherm goed zien of het aanspannen en loslaten van de verschillende spieren van de 'core' op de juiste manier gebeurt.
 • YVLO-ZwangerFit® t/c
  Fysiotherapeut met uitgebreide scholing (YVLO) op het gebied van trainen en coachen tijdens en na de zwangerschap. Je kunt er terecht om te sporten, voor fysiotherapeutische behandeling of voor alleen advies, bijvoorbeeld wanneer je fanatiek sport en je twijfelt of en hoe hiermee door te gaan.
 
 • Personal trainer
  Het verminderen van diastase(klachten) door oefening en training is vaak goed mogelijk, maar kost tijd en moeite. Een trainer kan helpen in de uitvoering daarvan. De (bekken)fysiotherapeut kan zo meer op de achtergrond aanwezig zijn. Dit bespaart kosten.
 • Plastisch chirurg
  Wanneer trainen niet afdoende is om diastaseklachten te verhelpen is vaak een operatie mogelijk. Tijdens deze operatie worden de rechte buikspieren weer aan elkaar gehecht ('reven'). Wat dit inhoud lees je op de website van de NVPC.