Wat te doen bij een diastase?

Is er een diastase bij je vastgesteld door een professional of door de zelftest te doen en ervaar je één of meer van de volgende klachten die je belemmeren in je dagelijkse bezigheden:
 • Lage rug- en bekkenklachten
 • Bekkenbodemklachten
 • Obstipatie
 • Pijn rond de navel en/of een navelbreuk
 • Problemen met helemaal doorademen
Neem contact op met een gespecialiseerde fysiotherapeut (zie de kaart onderaan de pagina voor een professional in de buurt) of met je huisarts en vertel hem/haar wat je hier hebt gelezen. Er is vaak m.b.v. (bekken)fysiotherapie en training heel veel winst te halen.
 
Wanneer training niet afdoende effect hebben kan er besloten worden tot operatief ingrijpen. Over het algemeen wordt een dergelijke operatie door een plastisch chirurg uitgevoerd. Tijdens deze operatie worden de rechte buikspieren weer aan elkaar gehecht (‘reven’). Wat dit inhoud kan je lezen op deze website van gespecialiseerde plastisch chirurgen op het gebied van diastase.

Adviezen voor iedereen (man/vrouw)

Zoals bij alles is -ook bij diastase- voorkómen beter dan genezen. Een gezond gewicht hebben is daarvoor belangrijk. Vet in de buik geeft veel druk van binnenuit en zorgt zo voor trek op en verslapping van het weefsel tussen de beide rechte buikspierhelften. Verder is het beschikken over een goede (adem)techniek, een goede houding en een sterke core (buikwand) natuurlijk altijd belangrijk, maar helemaal wanneer je voor je werk, hobby of noodgedwongen door ziekte veel buikdruk aan moet kunnen.

Speciaal bij zwangerschap

Bij zwangerschap is een diastase niet te voorkomen. Het is nodig om je buik te laten groeien. Waardoor ongeveer 40% van de vrouwen ook ruim na hun zwangerschap nog een diastase houdt en de andere 60% niet, daar is de wetenschap het nog niet over eens. In de praktijk denken we te zien dat bij die 40% ook weer houding (wat ingezakt/overstrekt of een duidelijke asymmetrie), buikdrukregulatie (ademhaling en inzetten van de juiste core-spieren op het juiste moment, met name bij kracht zetten) en daarbij de kwaliteit van het bindweefsel bij het ontstaan van de zwangerschap al (bv. hogere leeftijd, hypermobiliteit) een belangrijke rol spelen. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat een diastase niet erg hoeft te zijn, als er geen sprake is van klachten en er voldoende spanning op de buikspieren en weefsel ertussen gezet kan worden.

 

Er is nog geen goed onderzoek naar gedaan, maar de ervaring van de werkgroep leert dat het ondersteunen van een grote buik m.b.v. een stevige buikband of speciale tapetechniek erg prettig kan zijn en mogelijk ook helpen de trek op buikwand te verminderen als er sprake is van klachten. Ook in de kraamperiode en daarna kan hier eventueel nog gebruik van gemaakt worden.

Wat kunnen professionals doen?

De expertgroepen van DiastaseNetwerkNL bestaan uit steeds ten minste één professional met onderstaande achtergrond. Door samen te werken en onderling te verwijzen kunnen zij je optimaal helpen. Hieronder lees je wat je van hen kunt verwachten:

 • Gynaecoloog/verloskundige
  De gynaecoloog/verloskundige heeft een belangrijke taak in het signaleren en verwijzen tijdens de zwangerschap en ook bij de controle(s) daarna.
 • Bekkenfysiotherapeut
  Fysiotherapeut met driejarige nascholing gericht op buik-/ bekken-/ lage rug regio. Een bekkenfysiotherapeut kan je klachten in kaart brengen en samen met jou een behandel-/oefenplan maken dat bij de basis begint. Meer informatie over het werk van de bekkenfysiotherapeut vind je op de website van de NVFB. Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
 • Echografist
  Door een echo te maken van de buikwand/buikspieren kan een goed beeld verkregen worden van de buikspieren, zowel de afstand tussen de twee buikspieren als het goed aanspannen van de buikspieren. Fysiotherapeuten die hier deskundig in zijn, gebruiken echo ook ter ondersteuning van het trainen. Je kunt op het beeldscherm goed zien of het aanspannen en loslaten van de verschillende spieren van de ‘core’ op de juiste manier gebeurt.
 • Een peripartum trainer/coach
  Fysiotherapeut met uitgebreide scholing Zwangerfit® of een Floor®-Fysio op het gebied van trainen en coachen tijdens en na de zwangerschap. Je kunt er terecht om te sporten, voor fysiotherapeutische behandeling of voor alleen advies, bijvoorbeeld wanneer je fanatiek sport en je twijfelt of en hoe hiermee door te gaan.
 • Personal trainer
  Het verminderen van diastase(klachten) door oefening en training is vaak goed mogelijk, maar kost tijd en moeite. Een trainer kan helpen in de uitvoering daarvan. De (bekken)fysiotherapeut kan zo meer op de achtergrond aanwezig zijn. Dit bespaart kosten.
 • Plastisch chirurg
  Wanneer trainen niet afdoende is om diastaseklachten te verhelpen is vaak een operatie mogelijk. Tijdens deze operatie worden de rechte buikspieren weer aan elkaar gehecht (‘reven’). Wat dit inhoud kan je lezen op deze website van gespecialiseerde plastisch chirurgen op het gebied van diastase.